Dagbehandeling

Open vanaf januari 2026

Wat goed dat je ons gevonden hebt! De dagbehandeling van Centrum de buitenkans opent haar deuren in januari 2026. Op deze pagina vind je meer informatie over de opzet en het idee achter de dagbehandeling. Wil je alvast meer informatie of onder voorbehoud jouw kind aanmelden? Vul dan alvast het aanmeldformulier in.

Centrum de Buitenkans biedt professionele dagbehandeling voor kinderen en hun ouders vanuit systemisch perspectief. De behandeling heeft ruimte voor maximaal 24 kinderen tussen de 4 en 11 jaar met een gemiddeld IQ. Wij werken met een vast team professionals. Vanuit het behandelplan van ieder individueel kind kunnen gespecialiseerde professionals worden toegevoegd aan de invulling van de dagbehandeling.

Onze missie is om kinderen een omgeving te bieden waarin ze op hun eigen tempo kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen. Dit doen wij door reflexen te integreren, prikkelverwerking in kaart te brengen en hun fysieke en mentale belastbaarheid te verhogen door middel van op maat gemaakte activiteiten in de natuur, spel en beweging. Het systeem rondom het kind wordt hierbij nauw betrokken door intensieve relatie- en gezinstherapie. Binnen de therapie die geboden wordt binnen de dagbehandeling is het accepteren in plaats van problematiseren van de aanwezige zorgvragen, een belangrijke pijler. Ook de versterking van de preventieve aanpak bij kind en ouders is een belangrijk onderdeel van ons aanbod. Dan gaat het om het aanleren van opvoedkundige vaardigheden en verbeteren van hun sociale netwerk.

Wil je meer weten? Navigeer dan direct naar:

Ons aanbod in 8 pijlers

We bieden een breed scala aan activiteiten en therapieën die bijdragen aan de regulatie van prikkels, de integratie van reflexen en het versterken van sociale en emotionele vaardigheden. Daarnaast werken we nauw samen met ouders, professionals en scholen om een duurzame ontwikkeling te waarborgen. Hieronder vind je de belangrijkste pijlers van onze aanpak:

1. Activiteiten in de natuur

Kinderen brengen veel tijd door in de buitenlucht, waar ze kunnen profiteren van de rust en ontspanning van de natuurlijke omgeving, wat helpt bij het reguleren van prikkels en het verbeteren van hun motorische vaardigheden. Tevens kunnen velen executieve- en cognitieve functies getraind worden in de natuur wat ten goede komt aan de algehele ontwikkeling van kinderen.

2. Spel en beweging

Door middel van gerichte bewegingsoefeningen en spel, zoals klim- en balansoefeningen, helpen we kinderen bij het integreren van hun primitieve reflexen en verbeteren we hun prikkelverwerking.

3. Therapeutische ondersteuning:

We werken nauw samen met een orthopedagoog generalist of gz-psycholoog (regiebehandelaar), een Systeem therapeutisch werker, een Systemisch gezinstherapeut, een traumatherapeut, een SI therapeut/Kinderfysiotherapeut, een reflex integratie therapeut, muziektherapeuten / creatief therapeuten, systemisch opgeleid pedagogisch werkers en een leerkracht als vast onderdeel van het Centrum de Buitenkans team. Vanuit het behandelplan van ieder individueel kind kunnen vervolgens professionals worden toegevoegd aan de dagbehandelings invulling.

4. Structuur en rust

We bieden een gestructureerd programma, met regelmatige rustmomenten om overprikkeling te voorkomen. Dit doen we door middel van mindfulness,  ademhalingsoefeningen, rustige muziek en zintuiglijke spelactiviteiten (oa equine assisted therapy en de nabijheid van dieren).

Centrum de Buitenkans,
waar de natuur de leertuin is

5. Re- Integratie naar het reguliere onderwijs

Als voor het kind het moment daar is dat het weer toe is aan leren/onderwijs ondersteunen wij dit in nauwe samenwerking met de school van herkomst. Wij coachen de school van plaatsing tot het kind zelfstandig verder kan.

6. Systemische gezinstherapie

Systeemtherapie wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega's betrokken worden bij de therapie. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen.

7. Nauwe samenwerking met de omgeving

Wij zijn er voorstander van om de sociale omgeving rondom Centrum de Buitenkans nauw te betrekken bij onze plannen. Het is van essentieel belang dat kinderen met een ontwikkelingsuitdaging actief deelnemen aan de buurt waarin zij de dagbehandeling krijgen (denk aan spelen op een naastliggende boerderij, helpen boodschappen doen bij de naastgelegen boerderijwinkel of grote supermarkt, helpen in de moestuin, schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimte, flexibel zijn in het gebruik van ruimtes die ook door de buurtbewoners gebruikt worden e.d.). Dit draagt bij aan hun sociale integratie, bevordert hun zelfvertrouwen en stimuleert hun gevoel van eigenwaarde. Wanneer deze kinderen deel uitmaken van de gemeenschap, leren ze belangrijke sociale vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en het aangaan van vriendschappen (met jong en oud). Bovendien helpt het hen om een gevoel van verbondenheid en acceptatie te ervaren, wat hun algehele welzijn ten goede komt. Daarnaast biedt het kinderen de kans om hun talenten en sterke punten te ontwikkelen, wat hen helpt om op eigen tempo te groeien en hun potentieel te bereiken.

8. Samenwerking met scholen

Naast de behandeling van kinderen en hun systeem biedt Centrum de Buitenkans ook een kennisacademie waar vanuit scholen educatie kunnen krijgen zodra een kind klaar is om terug te stromen naar het reguliere onderwijs.

Meer informatie of een kennismakingsgesprek?

Ben je geïnteresseerd in onze dagbehandeling en wil je meer informatie of een kennismakingsgesprek aanvragen? Meld jouw kind dan eenvoudig aan via ons online aanmeldformulier. Dit is nog geen definitieve plaatsing, maar een startpunt om samen te onderzoeken of onze begeleiding aansluit bij de behoeften van jouw kind en gezin.

Na ontvangst van de aanmelding nemen we contact met je op om de situatie te bespreken en het vervolgproces toe te lichten.